Hodočašće u Kraljevu Sutjesku 2012.

I ove godine su franjevački svjetovnjaci organizirani u treći red (FSR/OFS) i franjevačku mladež (FRAMA) hodočastili u Kraljevu Sutjesku u spomen na posljednju bosansku kraljicu Katarinu, franjevačku trećoredicu i blaženicu. Hodočašće već niz godina organizira bosansko bratstvo FSR-a koje i nosi ime kraljice Katarine, a evo već četiri godine nam se pridružuju naša braća i sestre iz Hercegovine, tako da je ovo bilo 4. nacionalno hodočašće.

Ni ružno vrijeme nas nije omelo da u lijepom broju organizirano dođemo u Kraljevu Sutjesku. Skoro 50 trećoredaca i framaša s Bistrika je 28.10. u 7:30 sati krenulo na put. Uz molitvu i pjesmu put je protekao vrlo brzo. Po dolasku smo se malo okrijepili, s radošću susreli s braćom i sestrama koji su iz svih krajeva BiH došli na ovo hodočaščće – Tolisa, Livno, Jajce, Sarajevo, Rama-Šćit, Mostar, Široki Brijeg …  U 10 sati je počeo službeni program. Crkva je odjekivala pjesmom mladih s Bistrika okupljenim u bend „Antonius“. Fra Danijel Rajić, nacionalni duhovni asistent FSR-a je pozdravio sve hodočasnike a potom je nacionalna ministra FSR-a sestra Nives Kanevčev (inače članica našeg mjesnog bratstva) održala predavanje o zajedničkom radu FSR-a i FRAME u BiH. Navela je kronologiju formiranja FSR-a i FRAME u obje franjevačke provincije kao i na razini BiH, te naglasila značaj zajedništva i naša polja djelovanja. Poslije toga u emotivnom izlaganju sestra Ivana Vidović je govorila o svom osobnom iskustvu rada i u FRAMI i u FSR-u. Da podsjetim, Ivana Vidović je prva framašica koja je u provinciji Bosni Srebrenoj prešla u FSR. I ovdje s ponosom ističemo da je Ivana članica našeg mjesnog bratstva. Prije svete Mise framaši iz Kraljeve Sutjeske su izveli recital o kraljici Katarini.

Misno slavlje u koncelebraciji dvadesetak svećenika predvodio je fra Nikica Vujica, gvardijan samostana u Fojnici i duhovni asistent fojničkog mjesnog bratstva FSR. U vrlo nadahnutoj propovijedi pozvao nas je sve da se opredijelimo za Krista, da po uzoru na svetog Franju stavimo Krista u centar svoga života i da nastojimo oživjeti moto ovogodišnjeg hodočašća „Neka cijeli svijet bude vaš samostan“.

Molitvu vjernika napisala je sestra Sandra Slokar, tajnica nacionalnog vijeća FSR BiH, članica našeg mjesnog bratstva, na čemu joj se iskreno zahvaljujem.

Bend „Antonius“ je i nakon Mise izveo par duhovnih pjesema, punih mladosti, ritma i veselja, te tako zagrijao srca svih koji su bili u crkvi svetog Ivana Krstitelja. Draga braćo i sestre – od srca vam hvala!

Nakon svete Mise održana je već tradicionalna smotra folklora, a u isto vrijeme članovi nacionalnog vijeća FSR-a BiH su održali svoju sjednicu.

U kasnim popodnevnim satima, dok je vani padala kiša i hladnoća nagovještavala snijeg, veseli i srca punih topline, osnaženi vjerom i bratskim zajedništvom  vratili smo se u Sarajevo.

Marijan Begić
ministar mjesnog bratstva FSR Bistrik
i tajnik Bosanskog bratstva FSR

www.svantosarajevo.org