Božić i 2013.

Snimio Edin Šarčević

Otajstvo Isusa – Riječi Božje

Po svim crkvama grada Sarajeva: Sv. Anto na Bistriku, katedrala Srca Isusova, Sv. Josip na Marijin Dvoru, Presveto Trojstvo na Malti, Sv. Ignacije na Grbavici, Sv. Luka u Novom gradu, Sv. Franjo na Dobrinji, Uznesenje Marijino na Stupu, Sv. Leopold na Briješću slavljene su ponoćke i božićne mise.

U crkvi Sv. Ante na Badnjak slavljena je misa božićnoga bdijenja (u 19 sati), za starije i djecu (prenosio je Radio Marija) te misa ponoćka. I ove godine su u svoj grad stigli mnogi Sarajlije svojoj rodbini ili prijateljima. Na misama, osobito na ponoćci, bili su prisutni  prijatelji muslimani i pravoslavni, kao i ljudi koji se ne izjašnjavaju vjernicima. Željeli su podijeliti radost sa svojim sugrađanima katolicima i Hrvatima. Svjetlo Božjeg postajanja čovjekom u Isusu Kristu obasjalo je ljudsko zajedništvo, ovaj grad i ovu zemlju “mrke ljepote” (I. Andrić).

U nastavku je evanđeoski tekst koji se čita na Božić, na danjoj misi, a pripada vrhuncima literarnoga izraza, iznimne je vjerničke i teološke snage:

PROSLOV IVANOVA EVANĐELJA

U početku bijaše Riječ i Riječ bijaše u Boga i Riječ bijaše Bog. Ona bijaše u početku u Boga. Sve postade po njoj i bez nje ne postade ništa. Svemu što postade u njoj bijaše život i život bijaše ljudima svjetlo; i svjetlo u tami svijetli i tama ga ne obuze.

Bî čovjek poslan od Boga, ime mu Ivan. On dođe kao svjedok  da posvjedoči za Svjetlo da svi vjeruju po njemu. Ne bijaše on Svjetlo, nego – da posvjedoči za Svjetlo.

Jaslice u crkvi Sv. Ante (Z. Grgić)

Svjetlo istinsko koje prosvjetljuje svakog čovjeka dođe na svijet; bijaše na svijetu i svijet po njemu posta i svijet ga ne upozna. K svojima dođe i njegovi ga ne primiše. A onima koji ga primiše podade moć da postanu djeca Božja: onima koji vjeruju u njegovo ime, koji su rođeni ne od krvi, ni od volje tjelesne, ni od volje muževlje, nego – od Boga. I Riječ tijelom postade i nastani se među nama i vidjesmo slavu njegovu – slavu koju ima kao Jedinorođenac od Oca – pun milosti i istine.

Ivan svjedoči za njega. Viče: »To je onaj o kojem rekoh: koji za mnom dolazi, preda mnom je
jer bijaše prije mene!« Doista, od punine njegove svi mi primismo, i to milost na milost. Uistinu, Zakon bijaše dan po Mojsiju, a milost i istina nasta po Isusu Kristu. Boga nitko nikada ne vidje: Jedinorođenac – Bog – koji je u krilu Očevu, on ga obznani.

www.svantosarajevo.org