Čekanje i očekivanje – novi broj Glasnika sv. Ante

Poštovani štovatelji svetog Ante!

Ovim božićnim brojem našega Glasnika svetog Ante zatvaramo punih šest godina kako je on počeo izlaziti. Sve dosad je redovito, četiri puta godišnje kako je i bilo planirano od početka, stizao u vaše domove i na svojim stranicama donosio vam poruku dijaloga i mirotvorstva koja se može čuti u svetištu sv. Ante na Bistriku. I za njegov sadržaj, ali i za njegovu grafičku opremu čitatelji su imali samo pohvalne riječi. No, valja nam iskreno reći, ni njegovo izlaženje nije bilo bez problema i poteškoća. Opće je naime poznato da izdavaštvo na ovim našim širim prostorima već odavno poznaje krize, nekad veće nekad manje. U novije vrijeme, valjda kao posljedica globalne gospodarske krize, ona je doista ozbiljna i nije poštedjela ni naše skromno glasilo. Nad njega se nadvila upitnost njegova pojavljivanja u javnosti. Čekamo bolje dane…

Kada dobijete u ruke ovaj broj Glasnika također će se zatvoriti i jedno razdoblje u crkvenoj godini kojim je zapravo započela liturgijska godina i u kojemu smo se pripravljali za  svetkovinu Božića. Nazivamo ga došašćem ili, prema latinskom jeziku, adventom. Ulomci iz evanđelja koja smo ovih dana iz dana u dan čitali pozivali su nas na budnost i – čekanje! Na čekanje Isusova dolaska, ovoga kalendarskoga ali i onoga na kraju naših dana. Zasigurno pod utjecajem čitanja ovo nas je predbožićno vrijeme ponovno stavilo pred pitanje: a kakva su naša iščekivanja, kakve su naše nade? Za mene kao kršćanina pravo pitanje trebalo bi biti: brinem li se da otkrijem i ispunim iščekivanja drugih ili insistiram samo na ispunjenju svojih vlastitih očekivanja?

Život Isusa iz Nazareta, na koga se često pozivamo, nije se sastojao u tome da iščekuje nešto za sebe nego u tome da ispuni očekivanja Očeva, da ispuni očekivanja čovječanstva. Jesmo li se tako pripravili da toga i takvoga Isusa prepoznamo u božićnim jaslicama i u svom ga svakodnevnom životu nasljedujemo?

Čestit Božić i puno bolju novu godinu želi vam
Urednik

Glasnik svetog Ante broj 24

www.svantosarajevo.org